Ekonomi

Kırsalda toplanan serpantin bitkisi ihraç edilmektedir.

Kırsalda toplanan serpantin bitkisi ihraç edilmektedir.

ŞIRNAK – Şırnak ve çevre illerin kırsalında yetişen yılan yağı bitkisi ihraç edilmektedir. Endemik bir çeşit olduğundan ihracatı kotaya tabidir ve doğal olarak yetişir ve bahar aylarında çoğunluğu Şırnak olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illerin dağlık alanlarında toplanır.

Bu yıl Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 750 ton hasat izni verildi ve ihraç edilen yılan yastığı Şırnak halkının geçim kaynağı oldu. Bu bitki dağlardan taranarak toplanır, ayıklanır, kasalara konur, tüccarlara satılır ve yurt dışına ihraç edilir.

Soğanın toprakta bırakılması esasına göre toplanan bitkinin bu yılki ihracat kotası 750 ton olarak belirlendi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Bitki Üretimi ve Bitki Sağlığı Dairesi Müdürü Altan Altan, “Bu bitki doğal anestezik olarak bilinen bir bitkidir. Doğada kendiliğinden yetişen bu bitki köylüler tarafından toplanmaktadır. satıp kendi meskenlerini geçindiriyorlar.Özellikle son 3 yıldır kırsalda yaşayan vatandaşlarımız için önemli bir gelir kaynağı haline geldi.Bu bizi çok mutlu eden bir durum.Biz üretimi desteklerken, tabiattaki bu nimetle de üreticilerimize gelir kapısı oldu.Bu yıl 750 tonluk kota uygulandı.Bu kotanın yüzde 50’si Irak’a gönderildi.Biz ihraç ettik.Toplama alanından topladıktan sonra giriyor. yıkama eleme tesislerimiz var.o tesislerden temizlendikten sonra frigorifik araçlarla ırak’a ihraç ediliyor.bizi sevindiren şeylerden biri de bölgemizin muhteşem bir yapıya sahip olması.Bunu da doğasıyla, suyuyla, havasıyla, suyuyla yapıyoruz. toprak. Biz onları fırsata çevirebildiğimiz ölçüde çiftçilerimiz gelişecek. Bunun için çiftçilerimize söz konusu bitkinin doğadan toplanması konusunda gerekli eğitimleri veriyoruz. Bu bitkinin korunması da önceliklerimiz arasında yer alıyor. Gelecek nesillere aktarmalıyız. Bu yüzden soğanlı çıkarmalara mutlaka izin vermiyoruz. Çiftçilerimizi bu konuda bilinçlendiriyoruz. Sadece yeşil kısımları ihraç ediyoruz” dedi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Bu bitkinin yaprakları ve yaprakları sebze olarak tüketilmektedir.Özellikle geçmişte bizim coğrafyamızda da tüketilmiştir.Fakat sebze kültürü yaygınlaşınca kullanımı daha da yaygınlaşmıştır.Fakat Kuzey Irak’ta insanlar hala gıda olarak tüketmektedir. buradan toplanarak Irak’a ihraç edilmektedir.Bu bitki koruma altında olduğu için popülasyonunun zarar görmemesi için belirli kotalar konulmuştur.Doğası göz önünde bulundurularak kaç adet,ne zaman ve ne zaman toplanabileceğini bildiririz. Bakanlık bu bilgilere göre karar veriyor.Daha önce bin ton izin veriliyordu.Ancak ihracat 800 ton civarında olunca 750 tonluk kota uygulandı. kuraklık ve diğer faktörler. Şartları sağlayan firmalar başvuruyor. Bu firmalara direktörlük çerçevesinde kontenjan veriyoruz. Köylerle birlikte kırsaldan da toplayıp ihraç ediyorlar. Bu bölge için değerli bir gelir kaynağı oluyor” dedi.

Siirt Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Şemsettin Çelik, “Yaklaşık 12 yıldır yılan derisi bitkisinin ihracatını yapıyoruz. Kırsalda yetiştiği için bölgeye katkı sağlıyor. Ortadaki yılan derisi bitkisini binden 700’e ihraç ediyoruz. ton. Özel izne tabidir. Nisan ayının başından 15 Mayıs’a kadar “Toplayıp ihraç ediyoruz. Her gün yaklaşık 3 bin kişi yılan derisi topluyor. Günlük 40-50 bin ton getiriyorlar. Bu bölgeye yıllık 15 milyon TL gelir sağlıyor. Biz de faydalanıyoruz, ortadaki toplayıcı da faydalanıyor” dedi.

Yılan derisi toplayıcısı Kadriye Özdemir ise, “Yılan derisi bitkisinin yaklaşık 20 günlük bir toplama süresi var. Dürümlerde, çorbalarda, içli köftelerde kullanılıyor” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu