CHP Milletvekili Cevdet Akay Hıfzıssıhha Enstitüsünün kapatılmasını eleştirdi
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay; “Siz sanitasyon ve aşı üretimi ile ilgili faaliyetlere yoğunlaştınız ama keşke Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitümüz kapatılmasaydı, yanılmıyorsam 2011 yılında atıl hale geldi, ne kadar değerli bir kurum olduğunu hepimiz anladık. Dolayısıyla siz de Burada aşı üretimiyle ilgili çalışmalarınızı hızlandırmalı ve Ar-Ge harcamalarına kaynak sağlamalıyız.” “Ödeneğiniz çok kıymetli. Buradaki ödenek miktarının da artırılması gerektiğini düşünüyorum, bunu yetersiz bulduk” dedi.
Sağlık Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçe teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülüyor. Toplantılarda konuşan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay özetle şunları söyledi:
“TÜRKÇE BEN YE TIP VE TIP BEN C. BEN B MEVCUT KURUMA AYRILMIŞTIR BEN BÜTÇE YETERLİ BEN Z, B BEN Z KENDİ BEN BEN İlacımızı da üretmiyoruz BEN Bunu başarmalıyız, L BEN “DUYARLI OLMALIYIZ”
“Genel bütçe yani merkezi bütçe içerisinde Sağlık Bakanlığı bütçesine baktığımızda Sağlık Bakanlığına ait 732 milyarlık bir bütçe var. Genel bütçe büyüklüğü içerisinde yüzde 6,15 civarında bir büyüklüğe sahip. 11 trilyon 911 milyar Tabii alt kalemlere baktığımızda Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna ayrılan bir bütçe var 1 milyar 298 milyon. Biz bu rakamı düşük bulduk, aslında başarmamız lazım. Kendi ilaçlarımızı üretip ruhsatlandırıyoruz.Bu sayıların artması için buraya kaynak aktarılması, ruhsat başvurularının artması ve Sağlık Bakanlığı’nın uygun gördüğü ruhsatlandırma işlemlerini yapması firma açısından önem taşıyor.
“SAĞLIK TURİZMİNDE SORUN OLDUĞUNDA SORUNLA İLGİLENEN KİMSE YOKTUR”
Sağlık turizmi için yurt dışından gelen hastalarımız var ama pratikte baktığımızda öyle aracılar var ki ticari olarak buraya gelmişler, yani 3-4 aracıları var; Tedaviye geliyorlar, sorun olmayınca tedaviyi yapıp gidiyorlar ama sorun olunca sorunla ilgilenecek kimse olmuyor. Bu pratikte bir sorundur. Bu konunun özellikle Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenip ele alınmasının faydalı olacağını görüyorum.
“KÜÇÜK SORUNLARLA BİR LEAC BEN LDEN G IRISTE CİDDİ NUMARALAR VAR; “BU SAYILARIN AZALTILMASI GEREKİYOR”
Ülkemizde bir kişinin yıllık ortalama hastaneye gitme süresi 11,7 kat olup, yani bir hasta yılda yaklaşık 12 kez tedavi için hastaneye gitmekte; Bu sayı aynı zamanda yüksek bir rakamdır. Bu sayının önüne geçebilmek için koruyucu hekimlik sisteminin geliştirilmesi yani aile hekimlerinin de burada çok önemli olduğunu, hastalarımızın tedavisinin onların sorunlarını çözecek şekilde olması gerektiğini düşünüyorum. Daha önce olduğu gibi sevk sisteminin getirilmesi ve disipline edilmesi faydalı olacaktır. Çünkü acil servislere hafif rahatsızlıklarla bile başvuran ciddi sayıda insan var; Bu sayıların azaltılması gerekiyor.
“ASKE HASTANELERİMİZ GİBİ ÖZEL HASTANELERİMİZİN YENİDEN AKTİF HALE GELMESİNİ ÖNEMSİYORUZ”
Eskiden askeri hastanelerimiz vardı, şimdi GATA gibi kuruluşlar Sağlık Bilimleri Üniversitesi bünyesinde misyonlarını sürdürüyorlar. Bu sistemin yeniden hayata geçirilmesinin faydalı olacağına inanıyoruz çünkü askeri hastanelerdeki uzman doktorların doktor yetiştirmesi pek kolay değil, bunlar sahada, terörle mücadelede, çatışmalarda tecrübesi olan doktorlar, bunlar meslek değil. sıradan doktorların yapabileceği; Mobil hastaneler ve acil servis merkezleri kurulsa da bu tür ihtisas hastanelerinin yeniden faaliyete geçmesini önemsiyoruz.
“HİJYENDE AŞI ÜRETİMİ ÇALIŞMALARINIZI HIZLANDIRMANIZ VE AR-GE HARCAMALARINA PAYLAŞMANIZ ÇOK ÖNEMLİ”
Hijyen ve aşı üretimi ile ilgili faaliyetlere ağırlık verdiniz ama keşke Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitümüz kapatılmasaydı, yanılmıyorsam 2011 yılında atıl hale geldi, ne kadar değerli bir kurum olduğunu hep birlikte anladık. Dolayısıyla burada aşı üretimi konusunda çalışmalarınızı hızlandırmanız, Ar-Ge harcamalarına kaynak ayırmanız çok önemli. “Buradaki ödenek miktarlarının da artırılması gerektiğini düşünüyorum, bunu da yetersiz bulduk.”